Μωβ γραμμή: το «θερμόμετρο» της διαστολής του τραχήλου

μωβ γραμμή εξέλιξη τοκετού διαστολή τραχήλου

Το 1990, οι ερευνητές D.L. Byrne και D.K. Edmonds από τη Βρετανία, έστειλαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet μια μικρή, δική τους μελέτη, με 102 παρατηρήσεις 18 μαιών σε 48 επιτόκους, σημειώνοντας ότι είδαν μια κόκκινη γραμμή στο 89% των περιπτώσεων, και την περιέγραψαν ως «κλινική ένδειξη που δηλώνει την εξέλιξη του πρώτου σταδίου του τοκετού, χωρίς κολπική εξέταση».

8 χρόνια αργότερα, η μωβ γραμμή γίνεται ευρύτερα γνωστή στην μαιευτική κοινότητα, από τη μαία Lesley Hobbs και ένα άρθρο της που βασίζεται στη μελέτη των Byrne & Edmonds.

Όμως τι είναι, πώς εμφανίζεται και πώς λειτουργεί η μωβ γραμμή; Πρόκειται όντως για μια γραμμή που εμφανίζεται στο πρώτο στάδιο του τοκετού. Ξεκινά περίπου από τον πρωκτό της επιτόκου και ανεβαίνει προς τα πάνω, στη σχισμή των γλουτών –ακριβώς όπως ένα θερμόμετρο- όσο η διαστολή μεγαλώνει. Αν μάλιστα ο/η σύντροφός σας σάς στηρίζει σωματικά την ώρα του τοκετού, κάνοντάς σας μασάζ και πιέσεις γλουτών, έχει την πιο κατάλληλη θέση για να δει τη γραμμή και την άνοδό της. Εκτός από μωβ, μπορεί να είναι κοκκινωπή ή καφέ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος. Όταν η γραμμή φτάσει στην κορυφή της σχισμής, το 2ο στάδιο ίσως είναι πάρα πολύ κοντά.

Τεκμηριωμένος δε, είναι και ο συσχετισμός του σημείου της λεκάνης όπου βρίσκεται το μωρό με το μήκος της γραμμής. Δηλαδή, όσο μακρύτερη είναι η γραμμή, τόσο πιο κοντά στην έξοδο είναι το μωρό. Οι Byrne & Edmonds αποδίδουν την εμφάνιση της γραμμής στην υπεραιμία των αγγείων (αγγειοσυμφόρηση) στη βάση του ιερού οστού, με πιθανή αιτία τη μεγάλη πίεση που προκαλεί στη λεκάνη το κεφάλι του μωρού, καθώς κατεβαίνει. Και αυτό δικαιολογεί απόλυτα τον παραπάνω συσχετισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση (Chatzipanagiotidou & Papoutsis, 2021) η μωβ γραμμή παρατηρείται στο 76-86% των γυναικών που γεννούν, ενώ η απουσία της σχετίζεται με την απουσία προόδου και στα δύο στάδια του τοκετού.

Χρειάστηκε τουλάχιστον 25 χρόνια για να αξιολογηθεί ως εναλλακτική μέθοδος εκτίμησης τη εξέλιξης του τοκετού. Θεωρείται πλέον ένα έξτρα κλινικό εργαλείο, με θετική προγνωστική αξία 85,32%, και στέκεται με αξιώσεις απέναντι στο «χρυσό πρότυπο» του υπολογισμού της διαστολής του τραχήλου, τον δακτυλικό έλεγχο.

Με πολλαπλά σωματικά και συναισθηματικά οφέλη, η μωβ γραμμή είναι ένας σχεδόν «μαγικός», αλλά απολύτως φυσικός, αξιόλογος και πολύ λιγότερο παρεμβατικός τρόπος να γνωρίζετε πόσο έχει προχωρήσει ο τοκετός σας!

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Πηγές:

The Red/Purple Line: An Alternate Method For Assessing Cervical Dilation Using Visual Cues

The Diagnostic Accuracy of Purple Line in Prediction of Labor Progress in Omolbanin Hospital, Iran

“Evidence for the purple line…”, Dr Sara Wickman

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΩΒ ΓΡΑΜΜΗΣ ΩΣ ΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, Chatzipanagiotidou & Papoutsis, 2021

Φωτό: First Glance Photography

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο πάντα επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This