Εμπειρίες Γονέων

«Όλα ξεκίνησαν όταν κράτησα στα χέρια μου το τρίτο μου θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Θα περίμενε κανείς από μια μητέρα, που έχει ήδη δύο παιδιά και γνωρίζει καλά το θαύμα της γέννησης και της μητρότητας, να πετά από χαρά. Με εμένα όμως δεν συνέβη ακριβώς αυτό. Τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν ήταν κυρίως φόβος και πανικός. Κι αυτό γιατί είχα ήδη στο ενεργητικό μου έναν πολύ τραυματικό τοκετό τον οποίο δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να ξαναζήσω. Για την ακρίβεια δεν ήθελα να ξαναγεννήσω ποτέ… Αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ και λαμβάνοντας αμέριστη υποστήριξη από τον σύντροφό μου και την γιατρό μου, μαλάκωσα κάπως. Ήξερα όμως μέσα μου πως αυτό δεν μου αρκούσε. Έπρεπε να βρω τι άλλο θα μπορούσε να με βοηθήσει, ένιωθα πως χρειαζόμουν μια άλλου είδους υποστήριξη, κάποιο εργαλείο που θα με βοηθούσε να αντεπεξέλθω στον τρίτο μου τοκετό.
Είχα ακούσει για το hypnobirthing και η ανάγκη μου να έρθω σε επαφή με αυτό ήταν για μένα ζωτικής σημασίας. Έπρεπε να το δοκιμάσω. Έτσι κι έγινε. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα την Ευτυχία. Όνομα και πράγμα αυτό το κορίτσι!
Από το πρώτο τηλεφώνημα ένιωσα οικεία μαζί της και αφού με άκουσε με απόλυτη προσοχή και έλυσε κάθε μου απορία, ανυπομονούσα να ξεκινήσουν οι συνεδρίες μας.
Ακολούθησαν τέσσερις διαδικτυακές ατομικές συναντήσεις καθώς, δυστυχώς, η απόσταση που μας χωρίζει δεν επέτρεπε τη δια ζώσης επαφή. Η Ευτυχία με εξόπλισε με όλα όσα χρειαζόμουν ως μέλλουσα επίτοκος για να απολαύσω μια γέννα με σεβασμό και ηρεμία. Το εκ βαθέων νοιάξιμο, η στοργή, και η ασφάλεια που ένιωσα μαζί της ήταν πραγματικά έκπληξη για εμένα και μια ανακούφιση πάνω στην οποία ακούμπησα και ξεκούρασα πολλά κομμάτια της ψυχής μου.
Τα λόγια της αλλά και οι καθοδηγούμενοι οραματισμοί με έμαθαν να χαλαρώνω, να επικεντρώνομαι σε μένα και το μωρό μου και όταν έφτασε η ώρα, να μπω στον τοκετό με άλλη συνείδηση σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους τοκετούς μου. Οι συνεδρίες με βοήθησαν επίσης να συνδεθώ με τον εαυτό μου, να αναγνωρίσω τα τραύματά μου, να βρω τα όρια μου, τι άντεχω και τι όχι, να τα αποδεχτώ όλα και να με αγκαλιάσω.
Έτσι κατάφερα να ζήσω τον τοκετό μου με τέτοιον τρόπο, όπως σε κανέναν απ’ τους προηγούμενους. Η εμπειρία αυτή ήταν λυτρωτική και θεραπευτική για εμένα. Το HypnoBirthing Greece και η Ευτυχία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ευγνώμων για αυτό.
Αξίζει κάθε μητέρα να το δοκιμάσει και να το χρησιμοποιήσει με το δικό της τρόπο σαν εργαλείο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της και του τοκετού της.
Με βαθιά εκτίμηση,
Ευγενία»

Ευγενία Π.

«Η Ευτυχία με βοήθησε σημαντικά να έχω την εγκυμοσύνη και φυσική γέννα που ήθελα, χωρίς παρεμβάσεις. Η προετοιμασία του hypnobirthing μού έκανε την πιο όμορφη παρέα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κοιμόμουν το βράδυ ήρεμη και με όμορφες σκέψεις. Τα θετικά μηνύματα του hypnobirthing, αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση των μαθημάτων σχετικά με το πως ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία και ότι μπορώ να εμπιστευτώ το σώμα μου, με συντρόφευαν κάθε στιγμή. Οι αναπνοές και οι τεχνικές κατά τον τοκετό μού προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια.
Σε ευχαριστώ βαθύτατα, Ευτυχία, για την ζεστή σου αύρα, την αγκαλιά και τις γνώσεις, και την τεχνική hypnobirthing, που θυμίζει σε εμάς, τις γυναίκες, όσα έχουμε ξεχάσει και, δυστυχώς, χάσει.»

Ελένη Α.

«Αν και άργησα να ανακαλύψω τον όρο «βοηθός μητρότητας», έχω να αναφέρω τα εξής:
Έχοντας γεννήσει τέσσερα παιδάκια, μόλις στο τέταρτο είχα την τύχη να έχω δίπλα μου την Ευτυχία Τοπούζη! Η συμβολή της σε όλο αυτό το ταξίδι ήταν σημαντική. Η δύναμη και ταυτόχρονα η ηρεμία που μου μετέδωσε ήταν δύο σημαντικά συναισθήματα, που όλες οι γυναίκες έχουμε ανάγκη την ώρα του τοκετού! Για μένα, ήταν μια καθ’ όλα θετική εμπειρία, καθώς η στήριξη και η υποστήριξη της Ευτυχίας ήταν τόσο ευεργετική που, πραγματικά, δεν με άφησε λεπτό να απελπιστώ ή να το βάλω κάτω. Έχοντάς την δίπλα σου, ξέρεις ότι μόνο δύναμη μπορείς να αντλείς από εκείνη, κι αυτό είναι πολύ ξεχωριστό συναίσθημα! Ο ρόλος της δεν είναι καθόλου διεκπεραιωτικός. Είναι ουσιαστικότατος!

Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι τα λόγια της, τη στιγμή που πραγματικά τα είχα ανάγκη. «Μπράβο σου», «είσαι πολύ δυνατή», «τα πας περίφημα»… θα μείνουν χαραγμένα μέσα μου, βαθιά.

Δεν μπορώ να συγκρίνω σε καμία περίπτωση τον ρόλο της μαίας με αυτόν της βοηθού μητρότητας στον τοκετό, αλλά και γενικά στην εγκυμοσύνη. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Εν κατακλείδι, θα επισημάνω πως, έπειτα κι από αυτή την εμπειρία τοκετού που είχα (καθώς όλες ήταν διαφορετικές), η βοηθός μητρότητας –και ειδικά η Ευτυχία– είναι κομμάτι της διαδικασίας που όλες οι γυναίκες αξίζει να έχουμε.»

Όλγα Τ.

«Το Hypnobirthing και η συνεργασία μας με την Ευτυχία, ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου.
Η σοφία της διαδικασίας του Hypnobirthing, με βοήθησε να έχω πίστη στο σώμα μου, να εμπιστεύομαι το μωρό μου, να ακούω το ένστικτό μου και να δένομαι όλο και περισσότερο με το πλάσμα που μεγάλωνε μέσα μου, με κάθε χαλάρωση.
Με κάθε σαφή και ξεκάθαρη πληροφορία που μας έδινε στις συναντήσεις μας η Ευτυχία σε σχέση με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ο φόβος και η ανασφάλεια μίκραιναν και τη θέση τους έπαιρναν η προσμονή και η ηρεμία.
Τελικά, σημασία δεν έχει πώς οραματίζεσαι τον τοκετό σου ή πώς εκείνος τελικά θα είναι στην πραγματικότητα, για να αποφασίσεις να κάνεις Hypnobirthing. Γιατί, όπως ανακάλυψα στην πορεία, το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα μέσα από την εμπειρία μου, είναι να μάθω να αφήνομαι, να μην αναζητώ τον πλήρη έλεγχο: ανεξάρτητα με το πώς επιλέγεις ή αναγκάζεσαι να γεννήσεις, το Hypnobirthing είναι ένα εργαλείο για τον τοκετό, μα και μια ευλογία για το διάστημα της εγκυμοσύνης. Ευτυχία, σ’ ευχαριστώ!»

Άννα Κ.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This